Followers

Sunday, July 31, 2011

kau pergi jua ....

setelah beberapa minggu aku xupdate blog ni , baru hari ni aku dapat kekuatan utk ceritakan ape yg jadi selama beberapa minggu ni  ... hari ni genap 7 hari DIA pergi meninggalkan semua nya menghadap YANG MAHA ESA... beberapa minggu yg lepas , aku dan family sentiasa sibuk berulang alik dari shah alam ke klang untuk tgk keadaan DIA ..tapi untuk entry ni , akan aku ceritakan kejadian dari minggu lepas ...


22hb julai 2011 ... dalam linkungan pukul 9lbh mlm, atok dibawa ke hospital .. 2 pon lepas aku dtg umah atok  dan keadaan atok time 2 macam x tentu arah .. tp dlm pikiran ni mcm2 benda jahat dok pikir .. aku jauhkan semua 2 .. atok da xbermaya ... rasa resah ... x leh nak tdo .. mngkin sakit tekak die da terlampau teruk .. itu yang aku dan mak pikirkan ..

Lepas atok dibawa ke hospital , masa dlm bilik rawatan , atok kelihatan penat sangat2 ... doctor nak jumpa mak ngn mkcik ... bila diterangkan , masing2 x berapa paham dan ssh nak buat pilihan yg doctor bagi .. bila mak mintak keputusan abah , abah x puas hati dan tanya doctor lagi .. apa yg aku dgr , doctor bg pilihan sama ada nak pakai tiub kat hidung atok dan minum melalui saluran tiub atau CPR (bukan mulut ke mulut tu ) dgn cara kene henyak sikit dada die ... tp bila tgkkan keadaan atok yg betul2 kering smpai boleh npk satu persatu tulang nye , dktor x berani nak bg jaminan... sbb atok da tua .. dorg x nk tanggung risiko ..

Setelah da decide utk atok , atok kena tahan wad .... mlm tu atok kne wat xray .. kiteorg ramai2 temankan atok ... aku siap berborak dgn atok .. “ ATOK OK X ? “ atok hanya mampu mengangguk lemah ... banyak kali jugak die cuba nak cabut kan mask oksigen .. mngkin rasa lemas ...  mak dan mkcik yg boleh hantar atok ke wad ..Esok nye , aku bau rancang nak ke pc expo, bila dalam perjalanan , mak cl ... “ BALIK SKRG .. NANA CALL NANGIS2 .. ATOK DA TERUK” ... jam tu jugak aku terus balik ...

Bila sampai kat hospital , bila turn aku tgk atok kat wad , aku hnya mampu menangis ! ye menangis !! atok dah mcm koma .. keadaan die yg bernafas melalui mulut , dan keadaan mulut yg kejap terbuka dan tertutup semata2 untuk bernafas dgn keadaan mata terbuka , betul2 wat aku rasa mcm pertama kali aku tgk atok dekat hospital bile die accident dlu .. sangat teruk .. aku cuba panggil atok .. tp xde respon ..  aku berdoa tanpa henti  , YA ALLAH , KALAU KAU NAK AMBIL NYAWANYE , AMBIL LAH DGN TENANG ... XSANGGUP AKU NAK TGK ATOK MENDERITA MCM NI LAGI .. DIA DAH BANYAK MENDERITA YA ALLAH .. BERIKANLAH DIA KESENANGAN ...

Malam 23hb iaitu hari sabtu mlm minggu , aku dan sepupu semuanye tunggu kat tgkat bawah ... masing2 keletihan .. penat menunggu .. sampai tertido .. sampai dah give up ... nak suh abah anta balik ... tapi rasa berat hati nak tglkan hospital .. pukul 2.15pagi , turn aku dan adik naik atas ... waktu tu mak dan abah yang jaga atok .. tiba2 mak suh aku turun , tgk kan firdaus .. aku x nak .. abah yg tgk kan .. tergerak hati aku nk baca yasin wpon yasin tu sgt kecik , aku cuba jugak nak baca .. dan cuba jugak nak habiskan membaca .. masa pukul 2.45 , semua turun , dan abah pulak yg naik ...

Aku dan sepupu lepak di kantin , minum2 ... smbil bergurau sakan , mak dan daus lak , lepak dalam kereta ... tiba2 mak menjerit suruh naik atas , sbb abah cl ... semua berlari ... smpai pintu depan hospital , jumpa abah .. mata abah dah merah .. macam orang menangis .. 2 yg terdetik dlm hati aku ...  dengan sekali nafas , ayat ni keluar dari mulut abah : ABAH(ATOK) DAH TAK ADA...

Aku, adik2, sepupu dan semua sedara , berlari naik ke wad .. bila smpai je kat wad , nurse dah tutup muka atok dengan kain ... bila mak mintak nak tgk , nurse benarkan .. bila kain tu dibuka , sumpah semua orang dok meraung !! dah macam orang gila. .. adik dah mcm nak pengsan ... sbb die paling rapat ngn atok ... dah xsedar .. mngkin terperanjat .. aku pulak tiba2 nafas aku kene rentap dengan teruk nye ... smpai x boleh bernafas ... smbil tu , mata aku npk RAMAAAIII sangat2 benda2 yg x patut 2 .. mak ngn abah dah kelam kabut nak kawal kiteorg berdua ... disebabkan keadaan kiteorg dah teruk , mak ngn abah terpksa bawak kiteorg turun ...

24hb julai 2011, 3.30 pagi , atok telah mnghembuskan nafas terakhir bersaksikan abah ... abah cakap atok PERGI dengan sangat senang dan tenang .. aku rasa brsyukur sgt2 sbb aku lah org terakhir yg baca kan yassin utk die ... wpon masa tu mak sibuk dok ajak turun ...

atok pergi dengan sangat2 tenang .. masa proses nak uruskan pengebumian dia pon , semua nye berjalan dengan lancar dan cepat ... apa2 pon , aku redha dengan takdir dari ALLAH .. yang hidup , pasti akan mati ... 


 keadaan atok seminggu sebelum dia meninggal ...


keadaan atok yang tenat ...   :'(


hari pengebumian atok ... :"(




ARWAH MOHD YUSOFF
1934 ~ 2011
AL-FATIHAH ....

conteng2 : time menaip entry ni , air mata ni x henti2 mengalir .. semoga atok ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman .. aminn... :'(
Tekan Like, ok ;) www.tips-fb.com

6 comments:

  1. takziah buat zierah sekeluarga..
    semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh. Al-Fatihah.

    ReplyDelete
  2. al-fatihah.... banyak2 bersabar ya,,, sy pun dah lama takde atuk dan nenek... rindu sangat kat dowang......

    ReplyDelete
  3. takziah dear..smoga rohnye dicucuri rahmat ...amin..

    ReplyDelete
  4. maladygege : thnx ye .. smpai skng dok ingat kan die ..:'(

    ReplyDelete

komeN je La...

Related Posts with Thumbnails